Tuesday, July 24, 2012

Nasi Briani ala2 nasi arab


salam semua...

ok ari ni nak cerita pasal menu berbuka semalam..disebabkan aku abis keje kol 5.30 ptg..sampai umah dalam pukol 6..aku gigih jugak masak sendiri sbb perut hubby yg terlalu manja tanak laok beli..
so bosan nasi putih ari2..tuka la nasi lain pulak..ni yg terjebak nasi briani..tapi aku buat ala2 nasi arab..
                                   
                                             ni la rupanye..nasi+ayam golek+acar timun

 aku guna beras moghul basmati faiza dan rempah nasi briani adabi..ni adalah bahan penting...
tengok tu..semua rempah ratus sama utk masak dlm nasi arabkan..
peringatan-kalau nak buat nasi arab betul2..rempah nasi arab ada jual kat kedai
runcit arab..kene cari sbb banyak sangat arab punya rempah..
cara-cara memasak
ayam seekor rebus..pastu lumurkan rempah briani,garam dan minyak zaitun..
masuk dalam oven..baka 30 minit..
air rebusan ayam jangan buang..boleh guna untuk nasi...secawan beras bersamaan secawan air rebusan ayam tu..mula2 aku blander bawang besar dalm 2 biji..pastu dah panaskan minyak dalam periuk nasi..tumis bawang dengan rempah briani sampai naik bau...masukkan beras yg dah di basuh..goreng sampai sebati untuk nasi jadi berderai...masukkan air sebusan ayam..(td masak atas dapo gas..tuka kat periuk nasi elektrik..)
sambil2 tunggu nasi masak.. boleh la buat acar timun..hiris timun,karet,bawang..perah limau..letak sedikit gula..siapp...
aku tertinggal pencicah ayam tu..patutnye sambal tomato masam tu kan..tp aku lebih suka mayonis yg aku campur dengan bwang putih lenyek..
pehhhhhh terangkat...
selamat berpuasa...

20 comments:

Anum said...

wow sedapnya

cheqna said...

rajinnya =)

lynda said...

pandai yan masak...

chichi said...

anum,
haaaa buat cepatttt

chichi said...

ceqna,
demi suami..huhuhu

chichi said...

kak lin...
hohoho...laki nak makan....

chichi said...

kak lin...
hohoho...laki nak makan....

Hood Kamel said...

sim bucalak.....

Outbound di malang said...

Nice blog :)
salam kenal sobat :)
di tunggu kunjungan balik.nya ya !terimakasih ...

Bitt (doubeIS) said...

hi chichi...akhirnya!!

owhhh tak pernah buat lagi nasi arab nih...

ieda said...

salam kenal dik ;)
sedap nie ..
akak x pandai buat ekek ;)
pandai makan aje ... ngehx3

khairul hassan said...

sedap nya..sy folo sini.

jom layan KL Bike Week.http://www.gilamodified.com/2012/12/kl-bike-week-2012.html

mohd z said...

SALAM, SY ADA NAK JUAL TERMOMETER DIGITAL MURAH
MURAH HARGA BARANG RM20.00 (TIDAK TERMASUK PENGHANTARAN)
KEMPEN 1 RUMAH 1 TERMOMETER-(BUZZLE BERBUNYI BILA DAPAT BACAAN SUHU SEBENAR BADAN)
LAYARI BLOG DIBAWAH
http://termometer-digital-suhu-badan-bbt.blogspot.com/

service ac said...

service ac jogja info yang bermanfaat

Fieda Zan said...

rajinyaaaa

Tihara said...

uihh sedapnyer,
telan ailio tengok nasi and ayam tu :)

Bitt (double IS) said...

chichi mana awak lamanya tak update :)

Anonymous said...

I visited multiple web sites however the audio quality for audio songs existing at this site
is in fact superb.

My page: How to cheat subway surfers |

Aaron Grey said...

Hi, can I contact you through your email? I've something to share that might interest you.

Aaron
aarongrey112 gmail.com

Dewi Aja said...

Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)