Tuesday, May 31, 2011

kuih buah tanjung...plezzzz...aku teringin...

salam semua...
celik je mata hari ni.. ada satu benda yang aku terbayang2 dan terasa2 nak mendapatkan nye..ni gara2 percutian yg lama di kelantan tahun lalu..lokasi khota baru..aku makan kuih biji2 kuning..manis..sedap..alahai aku teringin la..tapi kuih tu aku lupa nama dia apa..tapi sumber pencarian google aku "kuih kelantan"..akhirnye aku jumpa..yeyyyy!!!nama kuih yg aku maksudkan adalah kuih buah tanjung..kalau korang tau mana ada jual kuih ni di gombak atau di kl..plezzz share k..resepi ada..tapi tak berani nak buat..sebab tak ada pengalaman dan guru yg handal nak aja...


emmmmm..aku harap dapat cari kuih ni...dan kembali senyum ....

26 comments:

sha a.s said...

ahhh ko....x abis² dgn google ngko...ahaha..

babe, esok smpi jumaat aku jd partner in crime ko la yer..yeayyy!

AYuNG said...

sori....xdapat nak bantu..
xpenah jumpa kueh nih..huhu..:)

My Little Diary said...

tak pernah makan kuih tu... huhu

sahromnasrudin said...

itu kuih ape tue??? tak pernah tgk pun huhuhhhhh

bujal X said...

ist time tengok.sedap sangat kah??

- GC - said...

benda kuning ni buat dr apa? tepung?

Ayuraza said...

kita rasa kita tahu kat mana..
aritu aseben teringin nak makan..kitaorang jumpa kat pasar malam sentul..

tapi saya tak suker sebab maness sangat..yesss buah tanjung nama dier..selamat berkenalan kak..

Hantu Kak Limah said...

cam sedap je kaler buah tanjung tu. cik ina tak pernah jumpa lagi plak.

chichi said...

sahromnasrudin,
nama kuih buah tanjung..org kelantan punya kuih..

bujal,
sedap..manis..tapi tak leh makan selalu..nnt kencing manis..ahakss..

GC,
tepung la kot..mcm kek yg di pintal2 pon ada..

ayuraza..
baik lahhh..saya akan terjah ke sana....tapi pasar mlm tu hari apa ek..

qemaishak said...

Makan sokmo tapi tak tau buat..try cari area pasar malam, ada jual rasanya ni:)

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

tak penah try,,,,TAPI buat nya dah try pastu sodap mana eden nak cari ni....baik tak yah try lah...

Kakzakie said...

Kakak tak pernah makan pun kuih tu. Atau dah makan tapi mungkin bentuknya lain. Kesian.... mengidam ke?....

chichi said...

kakzakie,
hehehe..tersipul malu lak...bukan mengidam...tapi teringin...

ajumohit said...

nmpk mcm manis je hehehe..

wida said...

susah2 kena pergi kota bahru jugak lah kalau nak mkn kuih tu..

salam perkenalan:)
tq sudi singgah blog sy

munna said...

TAK PERNAH JUMPA LAGI LAH KUIH NI..WALAUPUN DAH SELALU KE KLATE...

menusuk hati said...

harap dapat jumpa dan kembali senyum.hik!

rasp said...

salam perkenalan...
terima kasih singgah blog....

ermmm pernah tengok kuih nie kat kl...
cuma tak ingat di mana...
mungkin kat pasar malam taman melawati kot...
tiap hari selasa & khamis pasar malam nie...
tak pasti 100% ada tak kuih nie...

Cikli said...

buah tanjung terbaik. tapi manis sangat

gedek! said...

Woi!

Ini sangat manis ni...

Sampai herot-herot muka!

POSH76 said...

nampak sedap

ieda said...

uishhh kuih nie memang manis dikk sgt2 manis .. tekak org kelantan nie :))

akak tgk nie akak lak teringin .. cam ngidam lak kan ekekkeke

rose --{@ ibuRafiq @}-- said...

hehheeh kueh ni dulu2 depa panggil "taik itik" skang je baru tukor nama..ya amat manisnyeeeeee

kokser kokdam said...

mai amek resepi ni kat umah sy...

klantan..

=D

ronggenglela said...

yan...kuih bunga tanjung ni kalau ko nak ada jual kat TANJUNG RAMBUNTAN..........choyyy!!

Anonymous said...

kt kelantan time bulan puasa byk jual kt bazaar, buah tanjung yg seangkatan dgn nya tahi itik warna putih yg ni x manis sgt, kedua2 menggunakan telur itik , buah tanjung gune telur kuning, tahi itik gne putih telor